Miénk itt a tér

A Győr, Széchenyi téren folyó régészeti ásatásról szóló beszámoló

Friss topikok

  • Bíró Szilvia: @csambo: Igyekszünk, igyekszünk. :-) Nagy vonalakban a tér történetére vonatkozóan már van egy elő... (2009.11.18. 18:50) 2009. október 8. csütörtök
  • Bíró Szilvia: Természetesen az eső és rossz idő lassítja a munkát. Ezért általában úgy szokás időzíteni a feltár... (2009.10.02. 18:51) 2009. október 1. csütörtök
  • Karikásostor: Végre, végre a folytatás, már kezdtem aggódni! :) (2009.06.15. 19:53) 2009. június 3. szerda
  • mg99: Üdv! A napokban olvastam végig a blogot és az egyik szemem sír de a másik sem tud nevetni. Már bel... (2009.05.26. 23:10) 2009. május 25. hétfő
  • Bíró Szilvia: @veiszi: Köszönjük. Amennyire én tudom, felénk nem igazán volt földrengésveszély - mindenesetre í... (2009.05.26. 08:35) 2008. november 20. csütörtök

2009. április 2. csütörtök

2009.04.02. 17:35 | Bíró Szilvia | 2 komment

Címkék: kút 18.sz.

Nem sikerült végül tegnap este már írnom, meg különben is valaki esetleg áprilisi tréfának gondolta volna, arról, hogy végül is mi lett a kúttal.

Kedden végül a helyszínen dolgozó munkások lebontották a kupolát. Pedig olyan szép volt úgy! No de így közben nagyon szépen látszott, hogy a boltozás elkészítéséhez más habarcsot használtak, és a az eredeti tégla kútgyűrűből pontosan 49 sor tégla maradt meg, majd ezt követte a boltozás. A 49-et egyik munkásunk számolta le szabadidejében. :-) Persze az eredeti téglagyűrű itt a XVIII. századi átépítését jelenti, amikor a középkori eredetű kutat átépítették. Tavalyhoz képest most magasabb volt a víz szemmel láthatóan.

Aztán tegnap a Győri Búvár SE tagjai reggel kilenc órakor elkezdték felállítani az állványzatukat a merüléshez. Az első merülés csak tájékozódó jellegű volt. Nagyjából 2 méteres vízoszlop állt a kútban. Ezután pedig hosszabb-rövidebb időre eltűnt a búvár a víz alatt.

Ekkor kezdtük meg a benne levő leletanyag kitermelését. Legnagyobb rész faanyag került bele, deszkák, gerendák, amelyek a kút XVIII. századi átépítéséhez kapcsolhatók. De ezenkívül vándorbotok, eszköznyelek, és persze kerámia, állatcsont és üveg is előkerült.

Tudták, hogy 25 kilós az a cipő, amit  búvárnak fel kell húzni, hogy lent tudjon maradni??

A fákat lefotóztuk, egy részéből mintát vettünk, hogy korukat az évgyűrűik alapján meg tudjuk határoztatni, majd jól bebugyolálva bevittük a restaurátor műhelybe, ahol már szakemberek vették kezelésbe.

Persze minden jellegű sajtó kint volt. Ezek egy részét az a helyi politikus hívta ki, aki néhány hónapja még úgy nyilatkozott, hogy idézem: a kút "nem jelent olyan értéket és nem is illeszkedik megfelelően a rekonstrukciós elképzelésbe", hogy azt bemutassák vagy eredeti XVIII. századi állapotába megőrizzék. Ld. korábbi kifakadásomat a vasbetonfedélről. Most persze a kút hirtelen fontos lett.... No comment.

No de örüljünk annak, ami van. Legalább 250 éve nem volt ember lent a kútban, és talán sikerül az ott talált leleteből még több infot kinyernünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiter.blog.hu/api/trackback/id/tr861042224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása