Miénk itt a tér

A Győr, Széchenyi téren folyó régészeti ásatásról szóló beszámoló

Friss topikok

  • Bíró Szilvia: @csambo: Igyekszünk, igyekszünk. :-) Nagy vonalakban a tér történetére vonatkozóan már van egy elő... (2009.11.18. 18:50) 2009. október 8. csütörtök
  • Bíró Szilvia: Természetesen az eső és rossz idő lassítja a munkát. Ezért általában úgy szokás időzíteni a feltár... (2009.10.02. 18:51) 2009. október 1. csütörtök
  • Karikásostor: Végre, végre a folytatás, már kezdtem aggódni! :) (2009.06.15. 19:53) 2009. június 3. szerda
  • mg99: Üdv! A napokban olvastam végig a blogot és az egyik szemem sír de a másik sem tud nevetni. Már bel... (2009.05.26. 23:10) 2009. május 25. hétfő
  • Bíró Szilvia: @veiszi: Köszönjük. Amennyire én tudom, felénk nem igazán volt földrengésveszély - mindenesetre í... (2009.05.26. 08:35) 2008. november 20. csütörtök

2008. november 11. kedd

2008.11.11. 18:24 | Bíró Szilvia | 2 komment

Címkék: fal épület kút 18.sz. omladék sírkőtöredék

Megjött az igazi hideg :-( Ha nem süt a nap, akkor igencsak hideg van.... Ráadásul már nem lehet most már fél hatig csomagolni, hanem délutánonként a sötétedéssel is versenyt futunk.

A XVIII. századi kútról egyelőre semmit sem tudunk, mármint a bemutatásáról vagy egyáltalán a fennmaradásáról, merthogy az egyik tervezett medence szélére esik. Viszont bele szeretnénk nézni, így elkezdtük rábontást mellette. A hozzátartozó konstrukciós szépen rajzolódnak, megvan a visszabontási szintet jelentő hozzátoldott téglasor benne bélyeges téglákkal. 

 

 

 

A római épületünk is alakul, egyelőre omladék omladék hátán, de rengeteg kerámiával!

Viszont a déli részen is tisztázni szeretnénk egy római kori épületet, itt egy téglás-köves szint mellett olyan réteg jelentkezett, amelyben több volt a kerámia, mint a föld!! Két doboznyi római kori korsó és tárolóedénytöredékeket szedtünk ki (nyilván össze lehet majd restauráláskor az edényt), ráadásul az első feliratos kőtöredék is előkerült. Igaz csak néhány betű olvasható, de ilyet még nem találtunk!! :-)

 

És még egy árvácskánk is van...

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiter.blog.hu/api/trackback/id/tr34763843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bécsi Zoltán 2008.11.15. 19:48:15

Tisztelt Szilvia!

Nagyon érdekes a kút témája. Egy kútba az emberek sok mindent beledobnak, néha véletlenül, néha okkal. Kíváncsi vagyok, mit találnak majd benne.
Érdekes továbbá, hogy a hajdani canabae területét a népvándorlás korában temetőnek használták. Hordozhat ez valamiféle információt a hun, avar, magyar telepek hollétét illetően? És egy utolsó kérdés: várhatunk a római rétegeknél idősebb rétegeket a téren? (Pl.: kelta)

Bíró Szilvia 2008.11.18. 16:11:25

Minket is izgatott a kút, ezért tegnap megbontottuk, ld. a mai blogbejegyzést. (De hogy mi van az aljában vízen kívül, azt még egyelőre nem tudjuk.)
A népvándorláskori településekről a város területén nem tudunk semmit. Feltételezzük, hogy a hun korban a katonai tábor falai, egyes épületei még állhattak, esetleg ezeket használhatták. Maga a polgári településből már szinte semmi sem látszott egy-két kőfalcsonkot kivéve. A középkor itt is alapos munkát végzett a felszínen látható építmények elbontásával. Ezek a telepek a városon kívül jobban megmaradtak, ebből egy csokorral össze is szedtünk az "Jöttek-mentek" c. időszaki kiállításunkon, ami még látható.
Őskori objektumot eddig egyetlen egyet tudtunk feltárni a mai belváros területén, ezeket valószínűleg a római korban semmisítették meg, de sehol sem kizárt a felbukkanásuk!
süti beállítások módosítása