Miénk itt a tér

A Győr, Széchenyi téren folyó régészeti ásatásról szóló beszámoló

Friss topikok

  • Bíró Szilvia: @csambo: Igyekszünk, igyekszünk. :-) Nagy vonalakban a tér történetére vonatkozóan már van egy elő... (2009.11.18. 18:50) 2009. október 8. csütörtök
  • Bíró Szilvia: Természetesen az eső és rossz idő lassítja a munkát. Ezért általában úgy szokás időzíteni a feltár... (2009.10.02. 18:51) 2009. október 1. csütörtök
  • Karikásostor: Végre, végre a folytatás, már kezdtem aggódni! :) (2009.06.15. 19:53) 2009. június 3. szerda
  • mg99: Üdv! A napokban olvastam végig a blogot és az egyik szemem sír de a másik sem tud nevetni. Már bel... (2009.05.26. 23:10) 2009. május 25. hétfő
  • Bíró Szilvia: @veiszi: Köszönjük. Amennyire én tudom, felénk nem igazán volt földrengésveszély - mindenesetre í... (2009.05.26. 08:35) 2008. november 20. csütörtök

2009. április 12. vasárnap

2009.04.12. 10:14 | Bíró Szilvia | 2 komment

Címkék: piac középkor hun sír kemence 16.sz. halpikkely 13.sz.

Csak kellett egy nap, amíg kialszom magam :-)

Először is szeretnék a gépestől nyilvánosan bocsánatot kérni, igaz, hogy nem zökkenőmentes az együttműködésünk, de nem vettem észre, hogy pénteken a kamerás már ott volt. (aki nem érti, annak ld. péntek esti m1 híradó)

Az amit a TV kamerája előtt találtunk egy középkori téglákból épített kör alakú építmény, valószínűleg egy kút. Jobban kibontani nem tudtuk, csak dokumentáltuk a következő régésznemzedéknek, hogy ott van. Szerencsére mélyebbre nem mentek, erre került a geotextil, majd a törmelék.

Egyébként már azt reméltem, hogy a tér többi pontján nem lesz további mélyítés, és már csak a saját területünkön tudunk dolgozni. De talán már nem kell legközelebb kis kétszemélyes partizánakció keretében a gépeket néznünk, amjd visszafutni egy lapátért és fényképezőgépért.

Viszont három tényt/megjegyzést mindenképpen meg kell tennem a sajtó elmúlt napi terméséhez:

1. A tavalyi évben kapott megbízásunk a téren kialakítandó vízfelületek, szökőkutak, vízberendezések területére terjedtek ki, nem az egész tér burkolatcseréjéhez (ezt egyébként már írtam).

2. A tér belső részének (és itt a közművekkel össze-vissza szabdalt utak területét kivettem, bár a héten előkerült hun sírok alapján maradtak ezeken a szakaszokon bolygatatlan terület) kevesebb, mint 1/6-n vannak a középkori rétegsorok feltárva.

3. Győr belvárosa egyedileg védett régészeti lelőhely, és mivel a belvárosban a mostani házak sok mindent megsemmisítettek, a tér területe volt az egyetlen olyan rész, ahol nagy felületben, összefüggéseiben vizsgálható lett volna a tér és a középkori beépítettség. Nekem a szakmai szempontokat kell szem előtt tartani.

 

No de nézzük a sarokban mire jutottunk:

 

Amit a képeken látni lehet, az a 13. századi piacszint. Iszonyú jól néz ki ekkora felületben kibontva (nem csak egy két méter széles árokban, mint tavaly), és a kavicsozásba lemélyedő egykori kocsikerék-nyomokat is szép hosszan látni. Az egyéb kisebb-nagyobb cölöphelyek, gödrök pedig az egykori piactéren felállított bódék, árusok, iparosok építményeinek helyei. Egyik helyen például valószínűleg a hentes vagy mészáros bodéja állhatott, mert a kavicsozásban rengeteg állatcsont lett beletaposva, amelyeken látszik, hogy darabolták a húsokat.

Egy másik helyen a 14. században létesített kemencéket tártuk fel, egyikben még tojáshéjakat és apró halpikkelyeket is találtunk, amelyek egykori felhasználásukra utalnak.

A hun sírunkban, amit pénteken tártunk fel, egy nő feküdt. Egy apróra összetört csontfésű maradványát mentettük meg a medencéjénél, bal karján pedig egy bronz karperec volt. Fejét sajnos a 16. századi épület építésekor már megtalálták.

 

 

 

Mindenkinek jó pihenést és víg húsvétot!

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiter.blog.hu/api/trackback/id/tr371060603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etzilbvrg 2009.04.13. 23:54:31

A tér IX.-XI. századi arculatáról sikerült valamit kideríteni?

Bíró Szilvia 2009.04.14. 18:44:47

A tér X-XI. századáról annyit tudunk, hogy az ispáni várhoz tartozó falu itt volt. Két "kisházunk" van az összes ásatásból (TP. terminológiájával élve), egy a tavalyiból, egy a 98-99-es ásatásból. Majdnem négyzetes alakú, sarokban kőkemencés ház, két cölöplyukkal. Biztos több is van, de ennyi esett a feltárási szelvényekbe.
süti beállítások módosítása