Miénk itt a tér

A Győr, Széchenyi téren folyó régészeti ásatásról szóló beszámoló

Friss topikok

  • Bíró Szilvia: @csambo: Igyekszünk, igyekszünk. :-) Nagy vonalakban a tér történetére vonatkozóan már van egy elő... (2009.11.18. 18:50) 2009. október 8. csütörtök
  • Bíró Szilvia: Természetesen az eső és rossz idő lassítja a munkát. Ezért általában úgy szokás időzíteni a feltár... (2009.10.02. 18:51) 2009. október 1. csütörtök
  • Karikásostor: Végre, végre a folytatás, már kezdtem aggódni! :) (2009.06.15. 19:53) 2009. június 3. szerda
  • mg99: Üdv! A napokban olvastam végig a blogot és az egyik szemem sír de a másik sem tud nevetni. Már bel... (2009.05.26. 23:10) 2009. május 25. hétfő
  • Bíró Szilvia: @veiszi: Köszönjük. Amennyire én tudom, felénk nem igazán volt földrengésveszély - mindenesetre í... (2009.05.26. 08:35) 2008. november 20. csütörtök

2009. április 6. hétfő

2009.04.07. 20:24 | Bíró Szilvia | 4 komment

No hát, így egy hét után végre elmesélem azt, amit az utóbbi hétben egyre többen kérdeznek tőlünk: MI A FENÉT CSINÁLUNK MI A TÉREN????

A helyzet a következő: a tavalyi bejegyzések arról szóltak, hogy azokon a területeken dolgoztunk, ahol a tér rekonstrukciója során vizes medencéket, vízberendezést vagy vízvezetéket húznak ezekhez.A többi rekonstrukciós munkák esetében tkp. csak a díszburkolatcsere volt soron. (A csatornázási munkákat már tavaly megcsinálták - ld. római kori terményboltos bejegyzésem tavaly novemberben) Egy díszburkolatcsere 50-60 cm mélységű földmunkákkal jár, ezek nem fognak régészeti rétegeket érinteni. Legalábbis ezt gondoltuk.

Aztán múlt hét előtti héten elkezdték a díszburkolatcserét. Múlt hétfőn reggel a következő kép fogadott minket:

A TÉR LEGNAGYOBB RÉSZE 120-130 CM-IG KI LETT MARKOLVA!!!!  MEGSEMMISÍTVE EZZEL GYŐR KÖZÉPKORI RÉTEGEIT.

A további földmunkákat azonnal leállítottuk, de már csak egy kicsi területet tudtunk

megmenteni a további feltárásra. Másnap megpróbáltuk a földgépekkel össze-visszajárt hatalmas (Széchenyi térnyi) gödröt megtisztítani, hogy felmérjük pontosan, hogy melyik rétegeket érintette a pusztítás, de a hétvégi eső miatt mindent sár borított, és csak egy kicsit területen tudtunk dolgozni. Persze közben el kezdték a töltőanyagot is borogatni, így ezeken a területeken most már végleg elfedték a rétegeket. Be tudtuk mérni azon 16. századi épületeket, amelyek más részeit tavaly kutattuk, valamint szépen kirajzolódott az épületek között a 13. századi piacszint. Ez persze azt jelenti, hogy mindent ami ennél későbbi elpusztítottak.

Persze azonnal megkezdődött az egymásra mutogatás, hogy miért és kinek a hibájából történt mindez. Ahelyett, hogy a probléma megoldását próbáltunk volna megkeresni. Így majdnem egy napig csönd volt a téren. (Mármint a gépek nem dübörögtek.) Aztán másnapra mi is összeszerveztünk egy csapatot, akikkel dolgoztuk és kialakult egy rendszer, melynek keretében a téren folyó munkákat is tudták folytatni, és mi is a még megmaradt részeken tudunk dolgozni.

És amit az eddigi egy hét alatt feltártunk: előkerült a tavalyi pellengér "apja", azaz annak a pellengérnek az alapja, ahonnan később elvitték a kút melletti helyre. Ebben még az oszlop helye is látszik :-)

Mellette egy kút volt, amelynek a tetejére egy vaseszköz-együttest dobtak be. Úgy képzeljék el, hogy több mint 200 vastárgy került elő, köztük szablyákkal, kardokkal, de voltak sarlók, fűrészek, lószerszámzat, kocsialkatrészek. Döbbenetes mennyiségben és állapotban. Volt olyan, amin textillenyomatok is látszottak. Mellettük több rézedény, teljesen épen, csak összegyűrödve. Nem vagyok középkoros, de talán az eddig előkerült legnagyobb vaseszköz leletet mentettük meg a késő középkorból. Ez is a markoló áldozata lett volna...

Mellette egy újabb 16. századi épület sarka, falában ép kicsi fazék!!!

Egyelőre a 14-15. századot nyomozzuk, a tér különböző szintjeit a felhúzott kicsi bódékkal. Szerdára talán nagy részén leérünk a 13. századi összefüggő szép kavicsozásra. Itt-ott már elbukkant.

 

 

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiter.blog.hu/api/trackback/id/tr371052532

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírásók naplója 2009.04.08. 14:28:15

Gépekkel dózerolják el Győr középkori maradványaitTavaly ősszel ajánlottuk kedves olvasóink figyelmébe Bíró Szilvia kolléganőnk, a Xántus János Múzeum régészének fantasztikus képes blogját, amelyben a Győr szívében található Széchenyi tér átépítese előtti…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sapuh 2009.04.08. 21:05:10

Tudtommal az 1711-nél régebbi leletek nem a győri önkormányzat, hanem a magyar állam tulajdonát képezik (sajnos részben már csak képezték).
Azok megsemmisítése büntetőjogi lépéseket kellene maga után vonjon. Tett valaki feljelentést?

soelmo 2009.04.16. 13:08:49

Remélem a régésznő tisztában volt azzal is, milyen politikai érdekeket szolgált ez a bombasztikus hír. És talán arról is van fogalma, hogy a kommunista városvezetés mennyire támogatta volna. Vagy végiggondolta, mi lehetett volna, ha a tér 20 éve vajúdó állapotában mennyire alapos felátrásokat lehetett volna végezni. És nem utolsó sorban... legalább elkérte ennek a "hasznos" "hírnek" az árát. De az az érzésem ez az egész csak annyira igaz, mint az ominózus kiállitás gyüttment szlovákjai a korai középkorban.

Bíró Szilvia 2009.04.16. 19:30:26

soelmo:
Örülünk, hogy látta a kiállítást!

sapuh 2009.04.17. 00:00:06

@soelmo: te tényleg ennyire egyszerűen gondolkodsz, vagy csak a polgármester vagy álnéven?

Akkor élnénk normális országban, ha nem védene meg egy törvénytelenül cselekvő vezetőt sem az, hogy milyen színekhez tartozik.
süti beállítások módosítása