Miénk itt a tér

A Győr, Széchenyi téren folyó régészeti ásatásról szóló beszámoló

Friss topikok

  • Bíró Szilvia: @csambo: Igyekszünk, igyekszünk. :-) Nagy vonalakban a tér történetére vonatkozóan már van egy elő... (2009.11.18. 18:50) 2009. október 8. csütörtök
  • Bíró Szilvia: Természetesen az eső és rossz idő lassítja a munkát. Ezért általában úgy szokás időzíteni a feltár... (2009.10.02. 18:51) 2009. október 1. csütörtök
  • Karikásostor: Végre, végre a folytatás, már kezdtem aggódni! :) (2009.06.15. 19:53) 2009. június 3. szerda
  • mg99: Üdv! A napokban olvastam végig a blogot és az egyik szemem sír de a másik sem tud nevetni. Már bel... (2009.05.26. 23:10) 2009. május 25. hétfő
  • Bíró Szilvia: @veiszi: Köszönjük. Amennyire én tudom, felénk nem igazán volt földrengésveszély - mindenesetre í... (2009.05.26. 08:35) 2008. november 20. csütörtök

2008. december 9. kedd

2008.12.09. 17:32 | Bíró Szilvia | 1 komment

Címkék: középkor épület római pellengér omladék 16.sz.

Már csak napjaink vannak hátra az ásatásból. Így a télben ez talán nem is olyan baj, bár szerintem a kivitelezés májusig úgysem fog elkezdődni. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kellett volna ennyire belefutnunk a télbe, tavasszal jobb időjárási és csapadék-körülmények között ha folytathattuk volna, sokkal több info került volna elő. Na ja, azt a munkát is fizetni kellett volna valakinek, dehát a tér most elvileg sok-sok évre le lesz fedve és régészetileg teljesen hozzáférhetetlen lesz. No de örüljünk annak, ami eddig van. És azért erre abszolút nem panaszkodhatunk. Átírtuk egy kissé Győr középkori történetét és még az egykori Arrabonához is tettünk hozzá.

Csak leginkább mindig az ásatás vége a legszomorúbb. Én például nem tudom és szerencsére nem is fogom végignézni, ahogy a jövő héten a gépek vissza fogják tölteni az eddigi háromhónapos munkánkat. Elég lehangoló látvány, ahogy a rétegekre szórják vissza a földet, kicsit olyan, mintha ennyit ért volna a munkánk. 

Bár egy kicsit szorongva és félve várom, hogy mi lesz az a jelenség, ami mindig az ásatás legutolsó napján (vagy szerencsés esetben egy nappal korábban) jön mad elő. Ez minden ásatáson így van. Akkor jön rá az ember valami roppant fontosra, vagy kerül elő egy olyan objektum, ami elképesztően érdekes és mindeképpen persze még egy hetet kellene vele foglalkozni.

A pellengérnél lebontottuk arra szintre, amit a medencével bolygatni fognak. Benn marad a "tégladoboz" legalja, dehát valamit a későbbieknek is hagyni kell. A képhez képest négy téglasort elszedtünk. Teljesen rejtély, hogy a pellengér felhagyásakor miért építenek egy ilyen téglakockát. No majd télen a levéltárban hátha okosabbak leszünk.

A középső területen, bontjuk a különböző omladékrétegeket, belőlük irdatlan menyniségű állatcsont és néhány csont varrótű. Hátha egy csontfeldolgozóműhely? Erről fotót egyelőre nem tudunk mutatni, mert tulajdonképpen nem igazán mutat semmit. De a leletanyag!! Tegnap is meg ma is kétszer kellett fordulnunk, hogy felhordjuk őket. merthogy persze a hidegbe és a sötétben nekünk sincs nagy kedvünk már estig kint csomagolni. Éjszaka meg kiszárad az anyag és reggel elcsomagoljuk őket (így a papírzacskók is egybemaradnak :-))

A múzeum felőli részen élvezkedünk a korarómai rétegekben :-D

A kőfalas periódus alatt úgy tűnik, hogy egy gerendavázas épület lapul, amely leégett. A gerendák bentégtek az eredeti helyükön, az eddig előkerült szerkezetről itt egy fotó. Kicsit más tájolású, mint a későbbi kőépület, dehát valószínűleg a korai időszakban még sem a telekhatárok, sem az utcahálózat nem állandósult annyira.

Szerencsére Eszterék (értsd: SZE+TP, aki ismeri őket, tudja kikről van szó :-)) folyamatosan jönnek, és átvállalták a tér későközépkorát. Családi indittatásból nyilván nagyobb az affinitásuk, és egész nap a magasabban meghagyott részeken a tér későközépkori beépítettségét nyomozzák. És van eredménye, egyre inkább úgy tűnik, hogy a XVI. századig a térnek csak az északnyugati része volt tér. Szép nagy épületek körvonalát tudják bemérni!! :-) Hajrá középkoros kolléga, aki ezt fel fogja dolgozni! :-)

Tegnap volt kint az NG Online! Hamarosan rajta leszünk! Csak addigra az ásatásnak vége.

De rádióban is leszünk, klubrádió hétfő koradélután (kb. 2-3között) :-)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiter.blog.hu/api/trackback/id/tr69813418

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mouse click the up coming website 2018.04.17. 22:17:58

Letras para el pin del bb - Doxycycline feeling sick

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bíró Szilvia 2008.12.09. 17:55:07

Dávid!
Ez volt a legjobb kép, csak kivágtam belőle! :-)
lemaradtál a csoportképről! :-(
Hajrá egyetem! Mi már jól állunk!
süti beállítások módosítása